Yentl van Stokkum


 

Winterbloeiers

Yentl van Stokkum (1991) is schrijver en performer. In 2021 debuteerde ze als dichter met ‘Ik zeg Emily’. In deze bundel schrijft zij over haar fascinatie voor Emily Brontë en zoekt ze naar de grens tussen poëzie en bezwering. Deze zomer wordt haar tweede bundel ‘Winterbloeiers’ verwacht.

Voorspellen groene parkieten ons de toekomst? Hoe zet je tijd stil? Wat hebben liefde en klimaatrouw met elkaar gemeen?

In Winterbloeiers probeert Yentl van Stokkum grip te krijgen op de toekomst. We weten niet of een geliefde morgen nog bij ons is, maar 90% kans dat het regent. In onstuimige, hunkerende gedichten wisselt ze zachte zomeravonden en zware stormen af. Volgens de verwachtingen staan ons extreme omstandigheden te wachten.


Yentl van Stokkum studeerde in 2017 af in Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, waarna ze werd geselecteerd voor verschillende talentontwikkelingstrajecten. Zij schrijft theaterteksten, hoorspelen, poëzie en essays. De door haar geschreven voorstelling ‘Chimo zei Lila’ (2019) werd genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs.

Voor haar poëziedebuut ‘Ik zeg Emily’ kreeg ze het C.C.S. Crone-stipendium. Haar
gedichten zijn volgens de jury “bedwelmend, gedragen, muzikaal, eigenzinnig, soms grappig, vaak persoonlijk, maar nergens te particulier.”
Miriam Piters schreef in haar recensie voor TZUM:” De belangrijkste vraag die ik mezelf stel als ik een debuut gelezen heb, is of ik uit zal zien maar een tweede werk. Op die vraag volgt hier een volmondig ja.”

Yentl treedt regelmatig op festivals op, zoals Lowland, en Dichters van de Prinsentuin. Ze maakt deel uit van de redactie van literair tijdschrift De Revisor. Verder beheert ze samen met Joost Oomen en Stefanie Liebreks het Instagram-account Poëzieiseendaad, waarop iedere dag een Nederlands gedicht wordt geplaatst.

zondag 9 juli, 15.15 uur
Klaas en Gre – Huis, Tuin & Keukensessie
Zeegserweg 19, 9469 PL Schipborg