Frank Westerman


 

Zeven dieren bijten terug 

Frank Westerman is 30 jaar schrijver. Eind mei verschijnt zijn 14e boek: ‘Zeven dieren bijten terug’, een eigentijds bestiarium.
Frank Westerman heeft een reis gemaakt in het kielzog van Willem Barentsz nu de doorvaart ‘om de Noord’ open ligt. Onderweg van Texel en Terschelling tot het Russische Barentszburg op Spitsbergen aan toe, zet hij de schijnwerpers op zeven (pool)dieren: de narwal,de lemming,de paling,de rotgans,de ijsbeer,het rendier,en de koningskrab. Met z’n zevenen houden ze ons – op onze breedtegraad – een spiegel voor. ‘Zeven dieren bijten terug’ is een beestenboek met een bijtende urgentie.

Frank Westerman is geboren in Emmen en opgegroeid in Assen. Hij studeerde cum laude af aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen. Zijn boeken kregen vele nominaties en diverse literaire prijzen, waaronder de Gouden Uil voor ‘El negro en ik’ en de Brusseprijs en de Bob den Uyl-prijs voor ‘Een woord een woord.’ ‘De Graanrepubliek’ is uitgegroeid tot een moderne klassieker. Het boek is voor toneel bewerkt en in het Gronings vertaald.