Iduna Paalman


Bewijs van bewaring

Iduna Paalman (1991) heeft 7 mei de J.C.Bloemprijs gekregen voor haar dichtbundel ‘Bewijs van bewaring.’ Zij maakte vier jaar geleden als dichter een zeer geslaagde entree met ‘De grom uit de hond halen’. Die bundel werd bekroond met de Poëziedebuutprijs 2020 en zij werd door de Volkskrant uitgeroepen tot literatuurtalent van het jaar.

‘Bewijs van bewaring’ is een zoektocht naar wat verzwegen werd en wat zich bewust verborgen hield. Iduna Paalman zoekt in archieven, getuigenissen en vrouwelijke ervaringen en probeert in poëzie het ongeziene adem te geven. Deze tweede bundel kreeg eerder al een nominatie voor de Herman de Coninckprijs.

Joep van Ruiten schreef in zijn recensie voor DvhN: “Paalman sluit met ‘Bewijs van bewaring’ aan bij de diversiteitsbeweging, die laat zien dat verleden en heden veelkleuriger zijn dan meestal wordt afgeschilderd. Verwacht echter geen activistische pogingen om de canon te herschikken. De gedichten blijven weg van het pamflet, de anekdote of het in memoriam. Het zijn speurtochten naar taal om dat te verwoorden wat tussen de regels valt en uit beeld verdwijnt.”
“Een stevige bundel waarin de pijn en de lach samengaan”, aldus de Volkskrant.

Iduna Paalman is geboren en getogen in Rolde en woont tegenwoordig in Rotterdam. Naast poëzie en proza schrijft ze toneelstukken en werkt ze als presentator en docent.

Haar debuutbundel ‘De grom uit de hond halen’ werd, behalve bekroond, ook genomineerd voor de C.Buddingh’-prijs en de Ida Gerhardt Poëzieprijs en kreeg een eervolle vermelding van de Grote Poëzieprijs.

zondag 9 juli, 15.15 uur
Klaas en Gre – Huis, Tuin & Keukensessie
Zeegserweg 19, 9469 PL Schipborg