Frits van Oostrom


 

De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk

Frits van Oostrom
(1953) schreef met de eruditie van de kenner en het enthousiasme van de liefhebber een boek over ‘De Reynaert’. Hierin laat hij zien wat deze tekst zo uniek maakt voor generatie lezers en onderzoekers. En het gaat ook over zijn eigen levenslange omgang met onze beroemdste middeleeuwer: een vos.

‘Van den vos Reynaerde’ geldt als hét meesterwerk van onze middeleeuwse letterkunde, en misschien wel van de hele Nederlandse literatuur. Wat is het geheim van deze klassieker, die in elke tijd ook leest als een moderne roman, en die zoveel heeft betekend voor zovelen?

Frits van Oostrom is gespecialiseerd in de Nederlandse letterkunde van de Middeleeuwen. Hij ontving talloze prijzen en eerbewijzen waaronder voor zijn wetenschappelijke werk in 1995 de Spinozaprijs. Zijn boek ‘Maerlants wereld’ werd in 1996 bekroond met de AKO literatuurprijs’. ‘Nobel streven. Het wonderbaarlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode’, werd in 2018 bekroond met de Libris Geschiedenisprijs. 
‘De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk’ verschijnt op 12 mei, bij Van Oostroms afscheidscollege – na 40 jaar hoogleraarschap. Het is zijn meest persoonlijke boek geworden, en wat dat betreft de kroon op zijn werk.

Van Oostrom studeerde in Utrecht Middelnederlandse taal- en letterkunde, en werd op zijn 29e hoogleraar in dat vak te Leiden. Ook was hij onder meer gasthoogleraar aan Harvard University, president van de KNAW en voorzitter van de commissie die de Canon van Nederland ontwierp. Sinds 2002 was hij universiteitshoogleraar te Utrecht.

vrijdag 7 juli, 20.15 uur
Klaas en Gre – Huis, Tuin & Keukensessie
Zeegserweg 19, 9469 PL Schipborg