Leny Hamminga


 

De Hunzeman

Leny Hamminga (1954) schrijft verhalen,toneel- en liedteksten. Ze mag graag stiekem observeren. Uit lichaamstaal kun je immers zoveel opmaken. Dat leidde o.a. tot ‘De Hunzeman’, 36 verhalen over bijzondere mensen, die gewone dingen doen en gewone mensen die bijzondere dingen doen. De bundel was genomineerd voor de DvhN-Streektaalprijs 2022.

Leny Hamminga is geboren in Zeegse en woont in Taarlo. ‘De Hunzeman’ bestaat uit fictieve verhalen over diverse thema’s. Liefdesverhalen worden afgewisseld met verhalen “over de soms wat klungelige strijd van mensen om hun hoofd boven water te houden in het dagelijks bestaan,” zoals zij het zelf samenvat.
In het juryrapport van de DvhN-Streektaalprijs staat onder meer dat de bundel op een aangename manier anders is, prettig afwijkend. “Met een hoog VPRO-gehalte”, aldus één van de leden. Waarop de schrijfster opmerkte dat ze al 50 jaar lid is van de VARA.

Eerder verschenen twee Drentstalige kinderboeken en de mininovelle ‘Lena’ over haar grootmoeder. Hamminga kreeg er de DvhN Streektaalprijs 2017 voor.
Ze is redactielid van Drents Tiedschrift ‘Zinnig’ en artistiek leider en regisseur van toneelgroep E POI. Voor deze toneelgroep heeft ze diverse stukken bewerkt.

zaterdag 8 juli, 20.00 uur
Klaas en Gre – Huis, Tuin & Keukensessie
Zeegserweg 19, 9469 PL Schipborg