Rob van Essen


 

Ik kom hier nog op terug

Rob van Essen is winnaar van de prestigieuze Libris Literatuur Prijs 2024. Oudjaarsdag 2021 begon hij aan ‘Ik kom hier nog op terug’. Eindelijke een verhaal maken van die ene jeugdherinnering. 
‘Ik kom hier nog op terug’ is een raamvertelling waarin de hoofdpersoon, de Amsterdamse bruggenschilder Rob Hollander, terugkeert naar het Twentse Rijssen, het stadje van zijn jeugd. Dankzij een tijdmachine krijgt Hollander de gelegenheid om een fout uit het verleden te herstellen.

De jury: “doorslaggevend was het pure leesplezier, de kracht van de fantasie en de ingenieuze verteltechniek van de roman, waarin elk detail een functie heeft en alles in elkaar grijpt. De winnende roman heeft ons verbluft door de vernuftige opbouw en we voelden dat dit het boek is waarvan we willen dat heel Nederland en Vlaanderen dit leest.” 

‘Ik kom hier nog op terug’ zit in het nieuwe boekenpakket van Stichting literatuurclubs Drenthe voor bespreking in het komend jaar.
Het is de tweede keer dat Van Essen te gast is op Zomerzinnen. Juni 2019 interviewde Coen Peppelenbos hem over ‘De goede zoon’, ook bekroond met de Libris Literatuur Prijs.